- Τι είναι η μελέτη πίεσης-ροής;
- Πότε γίνεται;
- Ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για την εξέταση;
- Ποια η διαδικασία της εξέτασης;
- Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Τι είναι η μελέτη πίεσης-ροής;
Η μελέτη πίεσης-ροής αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της κυστεομανομετρίας πλήρωσης (πλήρης ουροδυναμική μελέτη). Γίνεται ταυτόχρονα και ξεκινά, όταν έχει γεμίσει η κύστη, με τον ειδικό καθετήρα που μετρά την ενδοκυστική πίεση.
Πότε γίνεται;
Κυρίως σε νευρολογικούς ασθενείς (κυρίως παραπληγικούς-τετραπληγικούς-σκλήρυνση κατά πλάκας). Πριν από την προστατεκτομή, σε άντρες θα ζητηθεί σε περιπτώσεις, όπως πολύ νέοι ασθενείς (κάτω των 50 ετών), όταν υπάρχει υποψία νευρολογικής διαταραχής, σε πολύ ηλικιωμένους άντρες (πάνω από 80 ετών), σε πολύ μεγάλα υπολείμματα ούρων (μισό λίτρο και πάνω ) κ.ά..
Ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για την εξέταση;
Εδώ ισχύουν όσα αναφέρονται στην κυστεομανομετρία πλήρωσης, της οποίας αποτελεί συνέχεια.
Ποια η διαδικασία της εξέτασης;
Όταν τελειώσει το γέμισμα της κύστης με αποστειρωμένο νερό, ο γιατρός θα ζητήσει από τον άρρωστο, όπως είναι με τους λεπτούς καθετήρες, να ουρήσει σε ένα ειδικό μηχάνημα και να αδειάσει την ουροδόχο κύστη.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Η μελέτη πίεσης-ροής είναι ο μόνος πλήρως αξιόπιστος τρόπος να διαγνωστεί απόφραξη στην ούρηση. Η απόφραξη συνήθως είναι ανατομική, με κλασικά παραδείγματα την υπερπλασία του προστάτη και το στένωμα της ουρήθρας. Στους ασθενείς, όμως, με βλάβη στη σπονδυλική κύστη, υπάρχει λειτουργική απόφραξη που λέγεται δυσυνέργεια. Την ώρα όπου αυτοί οι άρρωστοι προσπαθούν να ουρήσουν, αντί να χαλαρώνει ο «πάτος» του σώματος αυτός σφίγγει, και αυτό είναι αποτέλεσμα της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Εκτός από την απόφραξη, στη μελέτη πίεσης-ροής μπορεί να διαπιστωθεί και υπολειτουργία της κύστης. Ο μυς δηλαδή της κύστης, που λέγεται εξωστήρας, μπορεί να έχει χάσει την ικανότητα να σπρώξει, ώστε να φύγουν όλα τα ούρα. Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, λόγω βλάβης των νεύρων του εξωστήρα από το αρρύθμιστο σάκχαρο.