- Τι είναι η συλλογή ούρων 24ώρου;
- Πότε γίνεται η εξέταση;
- Ποια είναι η προετοιμασία της εξέτασης;
- Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;
- Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Τι είναι η συλλογή ούρων 24ώρου;
Είναι μία εργαστηριακή εξέταση που γίνεται σε δείγμα ούρων, το οποίο συλλέγεται για ένα 24ωρο. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας. Τα ούρα αποτελούνται από νερό και διαλυμένα συστατικά, όπως νάτριο, κάλιο, ουρία, κρεατινίνη και άλλες χημικές ενώσεις. Μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών, σε ένα δείγμα ούρων 24ώρου, μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας συγκεκριμένης νόσου ή πάθησης.
Πότε γίνεται η εξέταση;
Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη. Επίσης, μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η συλλογή ούρων 24ώρου θα βοηθήσει τον γιατρό σας να εκτιμήσει τη βαρύτητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, θα δώσει πληροφορίες για την πρόγνωση της βλάβης. Καταστάσεις και παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και στις οποίες μπορεί να χρειαστεί η εξέταση ούρων 24ώρου είναι:
- Η διαβητική νεφροπάθεια. Είναι αποτέλεσμα του διαβήτη, ο οποίος ύστερα από πολλά χρόνια και κακή ρύθμιση μπορεί να κάνει μόνιμη βλάβη στα νεφρά.
- Υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν ρυθμίζεται, μπορεί με τα χρόνια να προξενήσει μόνιμη βλάβη στα νεφρά.
- Λύκος. Είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, η οποία εκτός από τα νεφρά προσβάλλει το δέρμα, τις αρθρώσεις και το νευρικό σύστημα.
- Οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού (με συμμετοχή των νεφρών).
- Η χρόνια απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.
- Το νεφρωσικό σύνδρομο. Είναι μία κατάσταση που έχει πολλές αιτίες. Χαρακτηρίζεται από πρωτεΐνη στα ούρα, υψηλή χοληστερίνη και οίδημα των ιστών.
- Πολυκυστική νόσος των νεφρών. Είναι μία γενετική διαταραχή, όπου στα νεφρά αναπτύσσονται πολλές κύστεις γεμάτες με υγρό.
- Κυστίνωση. Είναι κληρονομική νόσος των νεφρών, όπου μία πρωτεΐνη συσσωρεύεται στα νεφρό και προκαλεί βλάβη.
Οι παραπάνω παθήσεις είναι ενδεικτικές, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα οδηγήσουν τον γιατρό να σας ζητήσει συλλογή ούρων 24ώρου.
Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
Ο γιατρός θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα έχετε την ευκαιρία να του εκθέσετε τις απορίες σας. Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε:
- Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία, π.χ. νηστεία.
- Μπορεί να σας δώσει οδηγία να ξεκινήσετε τη συλλογή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
- Αν είναι εφικτό, επιλέξτε ένα 24ωρο, κατά το οποίο θα είστε το σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται να μεταφέρετε τα ούρα.
- Αν είστε έγκυος ή υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, ενημερώσετε τον γιατρό σας.
- Σε ειδικές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ειδική προετοιμασία.
Επιπλέον, θα πρέπει να μεριμνήσετε, ώστε να εξαλείψετε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης. Τέτοιοι είναι:
- Να ξεχάσετε να συλλέξετε κάποια από τα ούρα σας.
- Να συλλέξετε ούρα πέραν του 24ώρου.
- Να υπάρχει απώλεια ούρων από κάποια διαρροή του δοχείου συλλογής.
- Η μη φύλαξη του δείγματος σε δροσερό μέρος.
- Το οξύ άγχος.
- Η έντονη σωματική άσκηση.
Ποια είναι η διαδικασία για την εξέταση;
Για να γίνει σωστά η συλλογή των ούρων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Θα σας δοθεί ένα μεγάλο δοχείο, στο οποίο θα αποθηκεύετε τα ούρα. Επίσης, ένα μικρότερο, στο οποίο θα ουρείτε, και στη συνέχεια θα μεταφέρετε τα ούρα στο μεγάλο.
- Η συλλογή καλό είναι να ξεκινήσει το πρωί. Σημειώστε την ώρα της πρώτης ούρησης.
- Το μεγάλο δοχείο να το φυλάτε σε δροσερό μέρος, κατά προτίμηση στο ψυγείο.
- Προσπαθήστε να ουρήσετε και πάλι την ίδια ώρα, 24 ώρες μετά την ώρα έναρξης, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής. Αν δεν μπορέσετε δεν είναι πρόβλημα.
- Μόλις η συλλογή ολοκληρωθεί, μεταφέρετε το δοχείο με τα ούρα στο εργαστήριο.
- Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, μπορεί να σας ζητηθεί να μαζέψετε δείγματα για συνεχόμενες μέρες. Θα πρέπει να προσέξετε για κάθε 24ωρο να μαζεύετε τα ούρα σε διαφορετικό δοχείο.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Η φυσιολογική ποσότητα που παράγει ένας ενήλικας ανά 24ωρο είναι περίπου 800 έως 2000ml ανά ημέρα (με πρόσληψη υγρών περίπου 2 λίτρα ανά ημέρα). Οι φυσιολογικές τιμές για κάθε ουσία που θα μετρηθεί μπορεί να έχουν μικρές διαφορές ανά εργαστήριο. Σε περίπτωση όπου οι τιμές είναι παθολογικές, θα συζητήσετε με τον γιατρό σας για πρόσθετες οδηγίες ή θεραπευτικές επιλογές.