- Τι είναι;
- Πότε γίνεται;
- Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;
- Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;
- Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;
- Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;
Τι είναι;
Είναι η χειρουργική αποκατάσταση της κάμψης του πέους που προκαλείται εξαιτίας της νόσου του Peyronie ή της συγγενής κάμψης.
Πότε γίνεται;
Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που η κάμψη του πέους εμποδίζει την σεξουαλική επαφή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σταθεροποίηση της κάμψης για 3 μήνες πριν την επέμβαση και η απουσία πόνου στο σημείο της κάμψης. Επιπλέον ο ασθενής θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα έτος από την έναρξη της νόσου.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;
Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.
Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;
Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και αποστειρώνεται η περιοχή. Διενεργείται τομή περιμετρικά, κάτω από την βάλανο του πέους, απογυμνώνεται το πέος από το δέρμα και διορθώνεται η κάμψη. Η επέμβαση στην πλειοψηφία των ασθενών ολοκληρώνεται με περιτομή. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σφιχτή περίδεση στο σώμα του πέους η οποία αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες.
Συχνά απαιτείται τοποθέτηση καθετήρα που αφαιρείται συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται μόσχευμα από σημείο του σώματος του ίδιου του ασθενούς για την επιδιόρθωση της βλάβης. Τα σημεία αυτά είναι, το χόριο του δέρματος, ο στοματικός βλεννογόνος, ο ινώδης χιτώνας , ο ελυτροειδής χιτώνας αλλά και αγγειακό μόσχευμα. Η χρήση μοσχεύματος αυξάνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση.
Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;
Ενδέχεται τα πρώτα 24ωρα να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή της επέμβασης που υφίεται με αναλγητικά.
Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:
- την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
Θα χρειαστεί για 2 εβδομάδες να απέχετε από κάθε είδους άσκησης και καταπόνησης, όπως και προκλητών στύσεων. Ορισμένες φορές χορηγούνται φάρμακα για την αποφυγή των συχνών στύσεων.
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.
Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να είστε ενήμερος για την μεγάλη πιθανότητα διενέργειας περιτομής κατά την επέμβαση. Επίσης, πιθανό είναι και το οίδημα του πέους που εκδηλώνεται με πρήξιμο του δέρματος και οι εκχυμώσεις οι οποίες υποχωρούν μετά από 10 περίπου ημέρες. Περισσότερο από το ένα δέκατο των ασθενών αναφέρουν ότι ψηλαφούν τα ράμματα κατά μήκος του σώματος του πέους.
Στο είδος των επεμβάσεων για την κάμψη του πέους που δεν χρησιμοποιείται μόσχευμα, η διόρθωση επιτυγχάνεται με 1-1,5 εκατοστό βράχυνση του μήκους του, το οποίο περισσότερο από το 1/10 των ασθενών το αντιλαμβάνεται δραματικότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μη πλήρη διόρθωση της κάμψης ή υποτροπή μετά την επέμβαση και άλλοι στυτική δυσλειτουργία.