Τι είναι η TURP (Transurethral Resection of the Prostate);
Είναι η χειρουργική επέμβαση δια μέσου της ουρήθρας κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος του προστάτη αδένα.
Πότε γίνεται TURP;
Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς
- που δεν βελτιώνονται με την λήψη φαρμάκων
- που υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορές (επίσχεση ούρων= πλήρης αδυναμία ούρησης)
- με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα
- με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
- με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων
- με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα
- που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας
Επίσης η TURP επιλέγεται στους ασθενείς που ο όγκος του προστάτη δεν ξεπερνάει τα 80ml.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;
Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.
Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;
Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του προστάτη αδένα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για να εκτάμει τις βλάβες. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.
Η παραμονή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 4 ημέρες.
Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την 3 ημέρα μετά την επέμβαση.
Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;
Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.
Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.
Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:
- την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
- το πως θα παραλάβετε την ιστολογική έκθεση
- το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
- όπως επίσης και την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής..
Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν έλλειψη εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα.
Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.
Τι είναι είναι η B-TURP (Bipolar TURP);
Είναι η κλασική TURP με χρήση διπολικής διαθερμίας. Είναι μια νέα μέθοδος με έως σήμερα ίδια αποτελεσματικότητα με την κλασική TURP στην μείωση των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Τα πλεονεκτήματά της είναι η μικρότερη απώλεια αίματος και η μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης και επίσχεσης ούρων από πήγματα αίματος. Με την μέθοδο αυτή παρατηρήθηκε πως η αφαίρεση του καθετήρα γίνεται πιο σύντομα όπως επίσης μειώθηκαν και οι ημέρες νοσηλείας των ασθενών. Ωστόσο, λόγω του ότι αποτελεί νέα τεχνολογία απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριώσουν τα παραπάνω πλεονεκτήματα.